Akcje
2016 09
Ogólnopolski Program Zdrowego Żywienia – „ABC ZDROWEGO ŻYWIENIA”
Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie kontynuuje projekt związany ze zdrowym żywieniem. Projekt ten w 2016r. skierowany jest wyłącznie do dzieci i młodzieży ze szkół podstawowych w Polsce. Celem projektu jest podniesienie świadomości, poprzez zmianę nawyków żywieniowych.
Nasza szkoła z przyjemnością przystapiła do udziału w projekcie. Uczniowie klasy VI C, wraz z opiekunami uczestniczyli w warsztatach i wykładach, podczas których zrealizowano cykl interaktywnych zajęć edukacyjnych poświęconych prawidłowemu komponowaniu i przygotowywaniu posiłków. Uczniowie mieli okazję zadbać o wartość odżywczą przygotowywanych przez siebie posiłków, jak również przygotować je zgodnie z najwyższymi zasadami bezpieczeństwa i higieny. Zajęcia zaplanowano w taki sposób, aby biorący w nich udział uczniowie mogli jak najlepiej wykorzystać wiadomości, które zdobyli w ramach kilku bloków tematycznych. Zajęcia były okazją do poznania przepisów na zdrowe, smaczne i tanie potrawy, które uczniowie samodzielnie przygotowali i następnie skonsumowali.
Wykłady i warsztaty prowadzone były w salach i laboratoriach Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, co sprawiło uczniom wielką frajdę – mogli bowiem przez chwilę poczuć się jak studenci.
Serdecznie dziękujemy Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego i czekamy na kolejne wspólne projekty edukacyjne.
Anna Rydz, wych. kl. VI C